V MEDIJIH

ODDAJA DAN PLANET TV /19. 03. 2018

JANA – GRAMOFONSKE PLOŠČE SPREMENILA V NAKIT /20. 02. 2018

 

LISA – DECO NOVOSTI /30. 11. 2017

KANAPE – KANAPÉ /10. 10. 2017/

Kratek prispevek o KITSCHY mundi kreacijah, ki je nastal v madžarski redakciji RTVSLO – predvsem o moški liniji – Georgios – čigar ime je posvečeno George Michaelu.
http://www.rtvslo.si/hidak/prispevek/174495792

UNIKATNE ROKE /07. 03. 2017/

ROZA DAN ŽENA PODARITE UNIKATNI NAKIT IZDELAN V SLOVENIJI

http://ustvarjalneroke.si/za-dan-zena-podarite-unikatni-nakit-izdelan-v-sloveniji/

O KITSCHYjih tudi v JANI /14.7.2016/

13411753_1644274202514378_1480388469211659266_o

13418541_1644274212514377_967434941097814951_o

O KITSCHYjih na TV murarabatv /13.1.2014/

http://www.muraraba.tv/KITSCHYmund
p.s.: KITSCHYji nekje od sredine posnetka…

O KITSCHYjih v reviji HOPLA /02.08.2013/

 

O KITSCHYjih na ARTFUNKu …

http://www.artfunk.si/melta-toth-trgovina-kitchy-mundy.html

Intervju s KITSCHY-ji na sobotainfo

http://sobotainfo.com/novice/KITSCHY

Melita Tóth in njena KITSCHY »gramofonska« četica

Če seštejete gramofonske plošče in živali ter prištejete še Melito Tóth dobite kot rezultat KITSCHY kolekcijo.

Barbara Jambor, petek, 15. februar 2013 ob 12:07

image
Melita Tóth je arhitektka, ljubiteljica narave, živali in zagovornica recikliranja. Na osnovi slednjega in ljubezni do živali je nastala tudi njena kolekcija KITSCHY, v kateri najdemo kokoši, pujse, mačke, pse, zajce in še več. Živalske vrste so se znašle na broškah, verižicah, prstanih, voščilnicah in nosilnih vrečkah. Kaj nam je Melita povedala o KITSCHY-jih, sebi in o prihodnosti si preberite v spodnjem intervjuju.
Si diplomirana arhitektka. Te je ustvarjanje navduševalo že v mladosti? Kdaj si začela izdelovati nakit?
Konkretno se ne spomnim, kdaj sem začela ustvarjati, ker ustvarjam odkar pomnim. Zame je ustvarjanje enako dihanju, če ne ustvarjam ne živim zares. Kadar se zgodi, da ne utegnem ustvarjati, čutim, da moja duša joče. Na začetku sem ustvarjala razne predmete, darila družini in prijateljem. Za darila drugim sem izdelovala različne dekorativne predmete, risbe, kolaže in pozneje tudi nakit. Nakit iz starih gramofonskih plošč sem začela izdelovati jeseni 2011 in sem jih prvič predstavila javnosti pozimi 2011.
Kako si prišla do ideje recikliranja “gramofonskih plošč” in kje jih nabavljaš? Imaš namen izdelovati nakit še iz kakšnih drugih materialov?
Na potovanju sem videla predmete iz recikliranih gramofonskih plošč in ker me recikliranje spremlja že večino mojega življenja, se je nekako porodila ideja, da bi tudi jaz naredila nekaj iz gramofonskih plošč, ki osamljene počasi umirajo na našem podstrešju. Nabavljam jih na različnih mestih, nekaj plošč sem imela doma, cel kup sem jih dobila od prijateljice, večinoma jih pa kupujem v antikvariatu v Ljubljani. Začela sem razvijati novo linijo iz lesa, vendar je še projekt v začetni fazi. Razmišljam tudi v drugih materialih, predvsem v smislu recikliranja.
Od kod ime KITSCHY kužki?
Ime KITSCHY sem izpeljala iz besede »kič«, v smislu kičasti – material ni zlato, srebro. Morda ima ta beseda malce negativen prizvok, ker kič dostikrat dojemamo kot nasprotje umetnosti oziroma dojemamo ga kot negacijo dobrega okusa. Druga izpeljava KITSCHY imena je iz madžarščine, kjer pomeni beseda “kicsi” nekaj majhnega. Se pravi pomanjšani psi oziroma pozneje pomanjšane druge živalice v obliki brošk, uhančkov, verižic.
Kako so nastale živali – si sama osnovala silhueto živali?
Prvotno sem delala le »nakit« z motivi psov, zaradi moje velikanske ljubezni do njih. Ostali motivi pa so sledili moji ljubezni do ostalih živali, po vrsti. Najprej mačke, potem pa še živali iz ožje prekmurske okolice. Tudi ljudje so začeli izražati povpraševanje po drugih živalih, kar me je dodatno motiviralo za razširitev oblik silhuet. Silhuete delam sama, na podlagi fotografij, z različnimi grafičnimi programi. Zgodi se, da predelam že kakšno obstoječo silhueto, ki jo najdem na medmrežju, vendar se nekako trudim spoštovati avtorske izdelke ostalih umetnikov.
Zakaj so motivi tvojega nakita prav živali? Na začetku si izdelovala samo pse, zdaj najdemo poleg njih še mnogo drugih živali – kako to?
Za motiv psov je odgovorna moja ljubezen do njih. Psi so že od nekdaj del mojega življenje in si ne predstavljam življenja brez njih. Mačke in ostale živali, v principu celotno naravo obožujem, občudujem in častim, tako da jih zaradi tega prenašam v te moje majčkene KITSCHY podobe. Zaenkrat sem pri »živalskih« oblikah, vendar načrtujem tudi druge motive.
Poleg »živalskega nakita« izdeluješ še nosilne vrečke in voščilnice. Od kod ideja, da živali natisneš na vrečke?
Ideja teh mojih živalskih silhuet na različnih predmetih je prišla prav iz te moje, že prej omenjene, velike ljubezni do njih in iz dejstva, da sem pogrešala te podobice na predmetih okoli sebe. Redko se dobijo kakšni predmeti, kjer so kakšni kužki ali mačke ali žabice gor, kaj šele da se pojavi kje kakšna naša domača “küra”. Broškice in nakit in vse te ostale predmete pa lahko s sabo nesem na potovanja, tja kamor naši kosmatinci ne morejo in so na tak način nekako le z mano vsepovsod kamor grem.
Vrečke so iz bombaža, torej si tudi v tej smeri okolju prijazno naravnana?
Rada se vidim, kot okoljsko naravnano osebo, kar se (upam da) kaže tudi v mojih izdelkih. Pri izdelavi nakupovalnih vrečkah sem uporabila tudi nekaj starejši tekstilnih kosov, za našitke v živalskih oblikah. Les za prve poskusne broške sem tudi reciklira iz doma najdenih materialov.
Kaj še ustvarjaš v prostem času, razen nakita?
V prostem času, ko ostajam v hiši in ne grem v naravo, najraje sežem za svinčnikom in rišem ali oblikujem kakšen logotip ali koledar na računalniku. Po novem se učim šivati in se spuščam v razne avanture s šivalnim strojem. Ena izmed mojih velikanskih strasti je staro pohištvo. Rada ga »recikliram«, ker se mi zdi, da ima vsak kos svojo zgodbo v sebi. Zaradi tega dejstva stoji po družinski hiši že nekaj kosov čudovitega starega pohištva, ki čakajo na začetek novega življenja.
Želiš s predelavo gramofonskih plošč kaj sporočiti javnosti?
S predelavo gramofonskih plošč in na splošno kot zagovornica recikliranja želim ljudem sporočiti, da je ogromno čudovitih predmetov okoli nas, ki jim lahko le z malo spremembe vlijemo novo življenje. Ti predmeti so velikokrat del naše zgodovine, imajo dušo in jih je zločin vreči v smeti. Vesela sem, ko vidim, da se mentaliteta in vrednotenje »ne vrednega starega« počasi le spreminja. Če bo šlo tako naprej, bomo le prišli do tega, da ljudje ne bodo dajali prednost poceni strupeni neetično izdelani plastiki iz vzhodnih delov sveta.
Kje lahko ljudje kupijo tvoje izdelke?
Največji izbor KITSCHY izdelkov je na voljo neposredno pri meni. Na internetni strani ali preko Facebooka si jih lahko ogledate in jih naročiti preko e-pošte ali telefona. KITSCHY-ji se prodajajo tudi v trgovinici Lola in v veterinarski ambulanti Mojvet v Ljubljani, v Luškarijah v Mariboru, pogledate pa jih lahko tudi v Kozmetičnem salonu Simona v Lendavi.
Kaj meniš o sejmih unikatnih izdelkov? Kaj predstavitev za posameznega ustvarjalca na tovrstnem dogodku po tvojem mnenju pomeni? Katerih sejmov si se že vse udeležila?
Omenjeni sejmi so zelo dobrodošli in čudovita priložnost, da se še neuveljavljeni ustvarjalci predstavimo širši javnosti in tudi da prodamo svoje izdelke. Sama imam te sejme zelo rada in se jih skušam tudi v čim večji meri udeležiti. Hvaležna sem vsem tem super ljudem, ki so te sejme omogočili in jih zorganizirali. Sama sem se do sedaj udeležila ARTish-a v Ljubljani in Puf-a v Pomurju. Zaradi teh dogodkov sem spoznala cel kup zanimivih ustvarjalcev in ljudi od vsepovsod in dejansko sem dobila priložnost da svojim “kupcem” predstavim svoje KITSCHY-je. Zaradi udeležbe na ARTish-u so moji KITSCHY-ji odpotovali celo na Novo Zelandijo, nekaj se jih sprehaja po Luxemburgu…
Kaj načrtuješ v prihodnosti?

Prihodnost? Hm … Zadnjih par let me je življenje na zelo krut način naučilo, da je treba živeti tukaj in zdaj, ne v preteklosti in ne v prihodnosti. Zaradi tega si ne delam več nekih famoznih načrtov v smislu, kje se vidim čez pet ali deset let. Želim ustvarjati naprej. Moram ustvarjati. Sem kreativen človek in potrebujem to, da ustvarjam in da del svoje domišljije dajem ven, na »papir«. Svet se zelo spreminja, vrednote in ljudje se spreminjajo. Priznam, nimam nekih drznih načrtov, vendar če mi bo v prihodnosti uspelo, da si izključno s svojim ustvarjanjem, pa naj bodo to moji KITSCHY-ji, arhitektura, oblikovanje ali kar koli drugega, uspem zagotoviti dostojno življenje, bom vsekakor najsrečnejši človek v našem osončju!

KITSCHY-ji v Večeru 31.01.2013

KITSCHY-ji predstavljeni v oddaji Kanape

http://tvslo.si/predvajaj/kanape-kanape

Tednik Népújság – Kitschy – vinilka v novi preobleki- september 2012

Népújság hetilap – Kitschy – új bőrben a bakelitlemez – szeptember 2012

 http://nepujsag.net/kitschy–uj-brben-a-bakelitlemez

/Népújság, Abraham Klaudia cikkje/

 Fotó: Abraham Klaudia
  Fotó: Abraham Klaudia
  Fotó: Abraham Klaudia

  Fotó: Abraham Klaudia

Revija Story – V vintage slogu – julij 2012

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close